• Ulkopuutarha

Ulkopuutarha

Botanian ulkopuutarha on jaettu viiteen alueeseen niiden käyttötarkoituksen mukaisesti. Ulkopuutarhasta löytyy oma alue ravintokasveille, maustekasveille, myrkkykasveille, lääkekasveille ja koristekasveille. Botanian vieressä sijaitsee myös myös 73 hehtaarin laajuinen Joensuun kasvitieteellinen puisto, joten alue ei lopu ihan heti kesken.

Image name

Ravintokasvit

Ravintokasvien osastolta löytyvät hedelmä-, marja- ja vihanneskasvit sekä viljat. Osaston tarkoituksena on esitellä vierailijoille ko. kasvit luonnossa ja samalla selvittää vihanneksien ja marjojen sekä muiden kasvien viljelymahdollisuuksia meidän oloissamme. Osastolta löytyy niin tavallisia hyötypuutarhan kasveja kuin erikoisempiakin lajeja, mm. sinappikaali, soijapapu, tyrni, pensasmustikka, pinaattihierakka, durra ja maissi.

 

Maustekasvit

Maustekasvien osastolla on nähtävänä paljon käyttökelpoisia maustekasveja. Osastolta löytyy tavallisimpia mausteina käytettävistä kasveista mm. mintun eri lajeja, kumina, oregano ja piparjuuri. Joukosta löytyy myös vähemmän tunnetumpia maustekasveja. Harvinaisemmista maustekasveista ovat esillä mm. hilppa, ryytineito ja saflori.

 

Myrkkykasvit

Myrkkykasviosastolla selviää, mitkä koriste- tai luonnonkasvit ovat myrkyllisiä. Tunnetuimpia osastolta löytyviä myrkkykasveja lienevät kielo, sinivuokko, keltanarsissi ja leinikki. Vähemmän tunnettuja ovat mm. myrkkykatko, näsiä, pahaputki ja rikkasinijuuri.

Suomessa kasvaa alkuperäisinä ja kotiutuneina tulokkaina lukuisia erittäin myrkyllisiä ja vähemmän myrkyllisiä putkilokasvilajeja. Lisäksi Suomesta löytyy myös lukuisa joukko enemmän ja vähemmän myrkyllisiä viljeltyjä koristekasveja.  

Myrkkykasvit on tiedettävä ja tunnettava jokainen erikseen – valitettavasti niillä ei ole yhteisiä tuntomerkkejä. Kaikki eivät edes ole pahanmakuisia. Lisäksi ne jakaantuvat koko kasvi- ja sienikunnan alueelle. Levistä sen sijaan – eräitä sinibakteereja lukuun ottamatta – myrkyllisiä lajeja ei juuri tunneta. Selviä keskittymiä tiettyihin heimoihin on kylläkin havaittavissa. Erityisen runsaasti myrkyllisiä lajeja on leinikki-, koiso-, lilja- ja hernekasveissa.

 

Lääkekasvit

Lääkekasvien osasto sisältää erilaisia yrttejä, joita on käytetty tai käytetään vielä tänäkin päivänä lääkkeenä. Aivan mietoja rohtokasveja lukuun ottamatta kasveja ei kuitenkaan kannata ruveta kokeilemaan omin päin. Monet kasvit toimivat pieninä annoksina lääkkeinä, kun taas suurempina annoksina ne ovat jo myrkkyä.

Osastolle on kerätty sekä tavallisempia että vähemmän tunnettuja lääkekasveja. Tavallisimmista kasveista ovat esillä mm. valkosipuli ja monikäyttöisenä lääkekasvina tunnettu sikuri. Vähemmän tunnetuista lääkekasveista esitellään mm. kiiltomalva.

 

Koristekasvit

Koristekasvit on esitelty omana osastonaan. Tämän lisäksi niitä on sijoitettu myös kasvihuoneiden ja huoltorakennuksen ympäristöön sekä reuna-alueille. Koristekasvien osastoon kuuluvat kesäkukat, perennat, pensaat ja puut. Osastolta löytyy niin suosittuja koristekasveja kuin erikoisempiakin lajeja. Puutarhassa kasvavat perennoista mm. auringontähti, tillipioni jajapanintatar, pensaista oranssihernepensas, neidonruusu sekä laakakataja ja puista mm. kontortamänty, saarnivaahtera, terijoensalva ja jättituija.