• Mikä on Botania?

Tapahtumapuutarha Botania

Botania on elämyksellinen tapahtumapuutarha ja yksi Pohjois-Karjalan suosituimpia vierailukohteita. Botanian puutarhoissa on yli 2000 kasvia ympäri maailmaa ja se on myös maailman pohjoisin trooppinen perhospuutarha.

Botanian ikivihreät puutarhat luovat tapahtumille ainutlaatuisen ympäristön ja niissä järjestetäänkin erilaisia kulttuuritapahtumia viikoittain ympäri vuoden. Botanian sisäpuutarhoissa tropiikin lämpö hellii kävijää kylminäkin vuodenaikoina. Kasvien katveissa voi rauhoittua ja nauttia valon ja äänen luomasta tunnelmasta sekä huumaantua tropiikin tuoksuista ja lämmöstä. Ulkopuutarha taas herää täyteen kukoistukseensa kesällä. Botanian ulkopuutarhassa riittää nähtävää ja koettavaa myös talvella. Ulkopuutarha muuttuu silloin Talvipuutarhaksi, jossa talvista ihasteltavaa ja tekemistä riittää koko perheelle. Botania tarjoaa loistavat puitteet myös yritystilaisuuksille ja perhejuhlille sekä luonnontieteen opetukselle.

Visio

Botanian tavoitteena on kasvaa yhdeksi Pohjois Euroopan vetovoimaisimmista
tapahtumapuutarhoista ja matkailukohteista.


Botanian toimintaa ohjaavat konkreettinen tekeminen ja Botanian arvot:

Luonnollisesti loistava

Botanian tunnuslause on ”luonnollisesti loistava”. Botanialla tähdätään loistavuuteen kaikessa toiminnassa. Se tarkoittaa parhaalla mahdollisella tavalla järjestettyjä tapahtumia, esimerkillisesti hoidettua puutarhaa ja puhtaasti tuotettua ruokaa. Botanialla nostetaan taide ja tiede niille kuuluvaan arvoonsa. Botanialla kohtaavat elämykset ja matkailu sekä taide ja tutkimus.

Tehdään enemmän

Botanialla pyritään tekemään se, mikä Botanian kannalta on tärkeää ja myös alueen kannalta merkityksellistä. Botanialla uskalletaan kokeilla huimiakin ideoita. Botania pyrkii kaikessa toiminnassaan ympäristöystävällisyyteen ja läpinäkyvyyteen.

Kasvamme yhdessä

Botania tarvitsee ihmisiä kukoistaakseen ja selviytyäkseen . Botanian omakseen ottaneet kaupunkilaiset, kauempaa tulevat vierailijat, Botanian oma henkilökunta ja yhteisöt Botanian ympärillä ovat paikan olemassaololle ja kehittymiselle elintärkeitä.

Historiaa lyhyesti

Botania on perustettu vuonna 1985 Joensuun yliopiston biologian laitokseen kuuluvaksi kasvitieteelliseksi puutarhaksi. Perhostoiminta siirtyi Botanialle 90-luvun puolivälissä Joensuun perhospuutarhalta. Yliopiston puutarhan lakkautuspäätöksen jälkeen vuonna 2012 perustettiin Botanian ystävät ry, joka otti kasvitieteellisen puutarhan ylläpitääkseen.

Vuonna 2018 Botanian kasvitieteellisen puutarhan kiinteistön omistus siirtyi Suomen yliopistokiinteistöiltä Joensuun Botania Oy:lle ja Botanialla alkoi uusi aikakausi. Ensimmäistä kertaa Botanian historiassa paikkaa alettiin kehittää matkailukohteena yrittäjävetoisesti. Taustalla oli kolmen pohjoiskarjalaisen liikemiehen, Kari Kolan, Markku Pesosen ja Teemu Purmosen halu säilyttää Botanian kasvitieteellinen puutarha ja kehittää sitä kansainvälistä kiinnostusta herättävänä matkailukohteena ja luonnontieteen oppimisympäristönä. 1.10.2018 Botania siirtyi täysin valotaiteilija Kari Kolan omistukseen.