• Mikä on Botania?

Mikä on Botania?

Botania on tapahtumapuutarha Joensuussa, itäisessä osassa Suomea. Sijaintinsa ansiosta Botania on myös maailman pohjoisin trooppinen perhospuutarha. Botaniasta löydät ulkopuutarhan, sisäpuutarhan ja Cafê Botanian. Puutarhoissamme on yli 2000 kasvia ympäri maailmaa. Tarjoamme loistavat puitteet tapahtumille, yritystilaisuuksille ja perhejuhlille sekä luonnontieteen opetukselle.

Botania satsaa myös erilaiseen kulttuuritarjontaan tarjoamalla niin tapahtumia kuin taide-elämyksiäkin kaiken ikäisille. 

Mikä on Botania

Ulkopuutarhaan kannattaa mennä ajan kanssa. Hyvällä kelillä ulkotilat ovat oiva paikka rauhoittumiselle ja rentoutumiselle. Ulkopuutarhan vieressä sijaitseva 73 hehtaarin laajuinen puulajipuisto varmistaa, että tila ei lopu kesken.

Sisäpuutarhassa on edustettuna kolme eri suurilmastoa: tropiikki, subtropiikki sekä aavikko. Tropiikissa sinua tervehtii myös kultatöyhtökakadu Juuso ja muut sisäpuutarhan asukkaat.

Cafê Botania tuo makuja ja elämyksiä maailmalta. Kahvilan ruokia ja juomia maustetaan myös oman puutarhan kasveilla, jotka antavat tuotteillemme oman uniikin makunsa.

 

Historiaa lyhyesti

Botania on perustettu vuonna 1985 Joensuun yliopiston biologian laitokseen kuuluvaksi kasvitieteelliseksi puutarhaksi ja on seissyt siitä saakka samalla paikalla. Perhostoiminta siirtyi Botaniaan 90-luvun puolivälissä konkurssiin menneeltä Joensuun perhospuutarhalta.

Yliopiston puutarhanlakkautuspäätöksen jälkeen vuonna 2012 perustettiin Botanian ystävät ry, joka otti kasvitieteellisen puutarhan ylläpitääkseen.

Vuonna 2018 Botanian kasvitieteellisen puutarhan kiinteistön omistus siirtyi Suomen yliopistokiinteistöiltä Joensuun Botania Oy:lle ja Botanialla alkoi uusi aikakausi. Ensimmäistä kertaa Botanian historiassa, paikkaa on alettu kehittää matkailukohteena yrittäjävetoisesti. Taustalla on kolmen pohjoiskarjalaisen liikemiehen, Kari Kolan, Markku Pesosen ja Teemu Purmosen halu säilyttää Botanian kasvitieteellinen puutarha ja kehittää sitä kansainvälistä kiinnostusta herättävänä matkailukohteena ja luonnontieteen oppimisympäristönä. 

1.10.2018 Botania siirtyi täysin Valotaiteilija Kari Kolan omistukseen.