Aavikko

Aavikko- ja muiden kuivakkokasvien osasto on varattu pääasiassa Afrikan ja Amerikan kuivien ja lämpimänlauhkeiden alueiden – aavikoiden ja arojen – kasveille. Lähinnä kaktukset ja agaavet ovat pääosin amerikkalaisia, kun taas aaloet, tyräkit, jääruohot, portulakat ja pelargonit ovat afrikkalaisia.

Aavikko-osastolta löytyvät mm. kookkaat viikunaopuntia (Opuntia ficus-indica) ja jättiagaave (Agave americana) sekä pylväskaksia (Cereus), korallikaksia (Rhipsalis), pallokaktuksi (Echinopsis, "vanhapoika"), syyläkaksia (Mammillaria) ja kultasiilikaktus (Echinocactus grusonii, "anopinjakkara"). 

 


Kuvassa edessä olevat, kookkaat viikunaopuntia (Opuntia ficus-indica) ja jättiagaave (Agave americana) viihtyvät aavikko-oloissa (Kuva Markku A. Huttunen)

 

Osaston kasveista voi nähdä, kuinka eri kasviheimot ovat kehittäneet kuiviin olosuhteisiin soveltuvia muotoja ja tulokset muistuttavat toisiaan. Kun tavoitteena ovat olleet veden varastointi- ja haihduttamisenestomenetelmät, on kasveille kehittynyt erilaisia varastosolukoita juuriin, varsiin tai lehtiin. Lisäksi niille on kehittynyt  karva- ja piikkimuodostumia. Nämä vähentävät ilman virtausta kasvin pinnalla ja sitä kautta haihduttamista.
Mm. kuvassa keskellä oleva kultasiilikaktus (Echinocactus grusonii, "anopinjakkara") on kehittänyt piikkimuodostelman vähentämään ilmavirran aiheuttamaa veden haihtumista (Kuva Markku A. Huttunen)

Botania

Heinäpurontie 70
80110, Joensuu

Suljettu muutostöiden takia 1.6 saakka

050 5629 482

Ajo-ohjeet

Map Data
Map data ©2018 Google
Map DataMap data ©2018 Google
Map data ©2018 Google