0

Ostoskorisi on tyhjä

13.08.2019

Botanian viikon 33 kasvi on jalkalehti (Podophyllum sp). Tämä vähän tunnettu perenna kasvaa Botanian perennatarhassa suuren tammen ja betonialtaan välissä. Hieman alle metrisen perennan soikeat, kananmunan kokoiset hedelmät värittyvät syksyn aikana punaisiksi. Niiden havaitseminen vaatii tarkkaavaisuutta, sillä hedelmät lymyävät lehdistön peitossa.

Suomessa jalkalehdet ovat jääneet lähinnä keräilijöiden tarhoihin, mutta Virossa himalajanjalkalehden kirkkaanpunaisia ja makeita hedelmiä hyödynnetään yleisesti. Toinen laji amerikanjalkalehti muistuttaa ulkoisesti edellistä, mutta on meillä vieläkin harvinaisempi.

Suvun vierastamiseen on syynsä, sillä juuret, lehdet ja raa’at hedelmät ovat myrkyllisiä. Siemeniäkään ei pidä syödä. Toisaalta jalkalehtien hedelmistä eristettyä podofyllotoksiinia käytetään kondylooman hoitoon ja sitä tarvitaan tiettyjen syöpälääkkeiden valmistamiseen.

Peikonkirsikkanakin tunnettua perennaa kannattaa kokeilla
varjoisammilla kasvupaikoilla. Se on pitkäikäinen ja jopa leviää vähitellen kylväytymällä. Yksinkertaiset mutta kookkaat kukat aukeavat jo toukokuussa kookkaiden, punertavien lehtien lomaan. Koristeellisuutta lisää valkoisten kukkien omenamainen puna. Lehtien liuskainen muoto löytyy kasvin tieteellisestä nimestä, joka tarkoittaa ankan jalkaa.


Tilaa Botanian uutiskirje