0

Ostoskorisi on tyhjä

10.11.2019

Botanian viikon 45 kasvi on jättipeikonlehti ( Monstera deliciosa). Se on avannut uuden vehkamaisen kukkansa Botanian Tropiikki-huoneessa annattopuun kainalossa. Kotioloissa peikonlehtien kukkia harvemmin näkee, mutta Botanian suotuisissa oloissa kukkia tai kehittyviä hedelmiä on lähes aina näkyvillä. 

Varoittelemme syömästä peikonlehteä, mutta tieteellisen nimen deliciosahan tarkoittaa herkullista! Jos kärsivällisyyttä todella riittää, voi peikonlehdelläkin päästä herkuttelemaan. Hedelmän kypsymiseen kuluu lähes vuosi, eikä kannata nuolaista ennen kuin on kypsää. Hieman raakana kokemus on tikkuinen, hapot polttelevat suussa ja kurkussa. 

Kypsää peikonlehden hedelmää on kuvailtu banaanin ja ananaksen makuiseksi. Maistelemaan ei pääse suomalaismarketeissa piipahtamalla, sillä hedelmä ei kestä kuljetusta. Esimerkiksi madeiralaisesta kaupasta hyvähintaisen "ananasbanaanin" voi löytää. 

Huonekasvina peikonlehdet ovat jälleen tulleet muotiin. Varsinkin isot yksilöt ovat haviteltuja ja omistajiensa ylpeydenaiheita. Kotoisin nämä ilmajuurillaan kiipeilevät ovat Meksikosta Panamaan ulottuvalta vyöhykkeeltä. 


Tilaa Botanian uutiskirje