0

Ostoskorisi on tyhjä

07.01.2020

Vuosi alkaa Botanialla kiireisissä merkeissä. Paljon tapahtuu taustalla asioita, joista tekin asiakkaat pääsette nauttimaan aikanaan. Konseptoimme ravintolaamme uudestaan. Tämän vuoksi tarjoamme tammikuun ajan vain aamupalaa sekä kahvituslistalta syötävää. Helmikuussa kerromme lisää minkälainen ravintolan tarjonta on jatkossa. Sen verran voimme paljastaa että pyrimme omavaraisuuteen ja läheltä tuotettuihin raaka-aineisiin. Omavaraisuus-aste onnistuu vain pitkän tähtäimen suunnittelulla, mutta tavoite siinä on kirkas. 

Joensuu Botania oy on vuoden alusta lähtien savuton työpaikka ja alue. Haluamme ottaa osaltamme kantaa ympäristöasioihin. Meillä käy paljon päiväkotilapsia ja koululaisia, ja mielestämme silloin tulee olla mahdollisuus olla savuttomassa ympäristössä. Kiitämme positiivisesta vastaanotosta ja kannustamme myös muita yrityksiä tekemään samoin.

Suurimpia muutoksia edellisen lisäksi on se, että meille pääsee kahville myös ilman pääsylippua tai korttia. Kahviossa, tai kabinetissa sen ollessa vapaana, voi tulla juomaan kahvia/teetä ja syömään aamupalaa tai ottaa jotakin kahvituslistalta. Tropiikista ja sisäterassilta alkaa pääsymaksullinen alue. 

Kasvihuoneiden kunnostus ja kasvikylttien sekä kasvioppaiden tekeminen on yksi tärkeimmistä tehtävistämme tammi-,helmikuun aikana. Kasvihuoneiden kunnostus tarkoittaa että kaikki kasvit käydään läpi mitä meillä kasvaa. Arvioidaan kasvin terveys/kunto, sijainti, ikä, määrä jne ja sen mukaan katsotaan toimenpiteet. Tuomme myös uusia kasveja kasvihuoneisiin joita osittain on jo niihin siirretty. Muissa menee enemmän aikaa ennenkuin te näette niitä, koska kasvit kasvatetaan siemenistä. Käymme kansainvälistä siementenvaihtoa ympäri maailman CITES:n kautta (Conservation on International Trade of Endangered Species). Näin olemme osana suojelemassa ei vain uhanalaisia kasveja myös luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä. Tämä on meidän tärkeimpiä tavoitteita tulevina vuosina. 

Kasvihuoneiden kunnostuksen myötä esim perhosia on tällä hetkellä vain muutama. Opettelemme kasvattamaan niitä itse joka on vaikea laji. Keräämme lehtien päällä olevat munat talteen kasvatusterrarioon. Siellä pyrimme pitämään oikea lämpötila, ilman kosteus ja valo sellaisena että munista kasvaa toukkia. Lämpötila vaikuttaa siihen tuleeko naaras vai uros. Toukat syövät tiettyjen kasvien lehtiä. Jokaisella lajilla on omat lempikasvinsa. Meillä olevat teräspöllökkään toukat kasvavat melkein 10 cm mittaisiksi avaruusolion näköisiksi mötköiksi (ei ole ammattikieltä). Metamorofoosi jatkuu toukasta koteloksi. Toukka pienenee, se tarrautuu kiinni esim lehden alapinnalle, tiputtaa päänsä ja muuntautuminen koteloksi alkaa. Kotelo muuttuu kovaksi kun muuttuminen toukasta perhoseksi on valmis. Koko edeltävä prosessi munasta perhoseksi kestää noin 4 kuukautta. Perhosella menee muutama tunti kuoriutumisen jälkeen, ennenkuin se on täysin lentokykyinen. Tämä on erittäin herkkä vaihe, jossa perhosten pitäisi saada olla turvallisessa ympäristössä. Teräspöllökkään perhonen elää 2-4 viikkoa, ja jälleen kaikki alkaa uudestaan. Kevään aikana, kun kasvihuoneet on saatu valmiiksi kunnostuksen osalta, tulee perhosia lisää. Kerromme tästä enemmän kun se vaihe alkaa.

Tammikussa alkaa seniori-torstait. Tämä tarkoittaa että torstaisin klo 11-13 meillä on kahviossa elävää musiikkia. Senioreille tarjoamme ilmaisen kahvin tai teen.

Lauantaisin klo 17-20 elävää musiikkia Tropiikissa. Iltavalaistus alkaa viiden aikaan, joten Tropiikissa on eri tunnelma päivällä kuin illalla. Rento paikka ihan vain hengittää viikon kiireet pois.  

Talvipuutarhan rakentaminen on takkuillut huonojen kelien takia. Olemme jäädyttäneet useaan otteeseen kelkkaradat sekä luistinkenttä, mutta leuto sää sulattaa kaiken. Lumiukko-puisto ja jäätaide on riippuvainen myös kelistä.  

Tervetuloa Botanialle!

p.s Meiltä on kysytty miksi ei ole tullut asiakaskirjeitä pitkään aikaan. Se johtuu siitä että organisaatiossa on tapahtunut muutoksia ja olemme halunneet rakentaa Botania-konseptia rauhassa. Nyt voimme pikkuhiljaa alkaa kertomaan lisää asioita. Ällös olkoot huolissanne, kirjeitä tulee kyllä.  


Tilaa Botanian uutiskirje