0

Ostoskorisi on tyhjä

08.05.2019

Botanian viikon 19 kasvi on tohtorinkukka (Brunfelsia pauciflora). Tämä eteläamerikkalainen pensas kukkii Tropiikki-huoneemme eteläseinustalla, kaakaopuun alla.

Tohtorinkukan juttu on kukinta, sillä kukat ovat halkaisijaltaan 7-8 senttiä ja niitä on tiheästi. Vielä erikoisempaa on se sinisyys, joka haalistuu nopeasti laventelin kautta melkein valkoiseen. Kasvin englanninkieliset nimet kuvastavatkin tätä sävynmuutosta: Yesterday-today-and-tomorrow, morning-noon-and-night, Kiss Me Quick.

Kukkien haalistuminen ei ole kasveilla poikkeavaa, mutta joillakin lajeilla siihen on poikkeavia syitä. Monella hortensialla värisävyn ratkaisee maan happamuus. Meillä luonnonvaraisen imikän kukan kukat aukeavat vaaleanpunaisina, mutta tummuvat sinisiksi. Selitykseksi on arveltu pölytyksen maksimoimista.

Suomessa tämä viehättävä ja näyttäväkin kukkija ei ole koskaan saavuttanut kovin suurta suosiota. Luonnossa se viihtyy varjossa, jota meilläkin luontaisesti on tarjolla. Etenkin talvella haasteena kotioloissa on liian kuiva huoneilma. Tätä voi korvata laskemalla lämpötilaa noin +15 asteeseen. mikä edistäisi kukintaan virittymistä. Mutta harvalla meistä on siihen mahdollisuutta. Tohtorinkukkaa kuvaillaankin maailmalla pitkäikäiseksi, mikä ei meillä tahdo onnistua.

Kuva: Ilona Burtsoff


Tilaa Botanian uutiskirje