0

Ostoskorisi on tyhjä

20.05.2019

Botanian viikon 20 kasvi on isopunasarja (Clivia miniata). Tämä eteläafrikkalainen sipulikukka loistaa kukassa Subtropiikki-huoneemme
eteläseinustalla, taatelipalmun vieressä.

Kliivian ”löysi” englantilainen luonnontieteilijä William J. Burchell syyskuussa 1815 Kapmaasta. Burchell keräsi Etelä-Afrikasta 4000 kasvia yli 7000 kilometrin tutkimusretkillään. Monet alueen kasvit ovatkin joko hänen nimeämiään tai myöhemmin hänen kunniakseen nimettyjä.

Kliivia päätyi ensin Lontoon Kewiin, Euroopan tunnetuimpaan kasvitieteelliseen puutarhaan Clivia-nimen kasvi sai kreivitär Charlotte Cliven kunniaksi. Lady viljeli monia Kewiin tuotuja kasveja Thames-joen toisella rannalla.

Suomessa kliivia on aiemmin ollut suosittu huonekasvi, sillä se viihtyy varjoisassakin paikassa. Kukinta edellyttää kuitenkin talvista lepokautta melko viileässä, noin 12-15 asteessa. Viihtymistä ja kukintaa näyttää edistävän myös ahdas eli melko juurentäyteinen ruukku, jossa multa saa kuivahtaa kasteluiden välillä. Ruukutuksen aika on kukinnan jälkeen.

Punasarja on myrkyllinen, mutta pienen määrän syöminen aiheuttaa harvoin oireita. Haitallista on lehtien ja kukkavarsien maitiaisneste, mutta sipuli on myrkyllisin osa.


Tilaa Botanian uutiskirje