0

Ostoskorisi on tyhjä

14.05.2019

Botanian lippu-uudistus on herättänyt todella paljon keskustelua. On ollut hienoa nähdä, että Botania on niin monelle tärkeä paikka, ja että Botanialla tapahtuvat muutokset herättävät tunteita. Kommenttien lukumäärä sosiaalisessa mediassa ja meille tulleissa viesteissä on niin suuri, ettemme pysty henkilökohtaisesti vastaamaan kaikille. Haluammekin nyt kertoa kaikille yhteisesti taustaa ja syitä lippu-uudistuksen takana.

 

Botania on Pohjoismaiden ainoa yksityinen kasvitieteellinen puutarha. Botania ei toimi kaupungin, yliopiston tai valtion rahoituksella, eikä myöskään lahjoitusvaroilla. Tämä on syy, miksi emme pysty tarjoamaan samoja lipunhintoja kuin julkisin varoin toimivat puutarhat.

 

Vielävuosi sitten näytti todennäköiseltä vaihtoehdolta, että Botania menee pysyvästi kiinni. Tällöin kasvit olisi poltettu kasvihuoneisiinsa, ja tilalle olisi jäänyt tyhjä tontti, jolle ei kuitenkaan saa rakentaa muuta kuin kasvitieteellisen puutarhan. Tuosta hetkestä lähtien olemme siivonneet, korjanneet ja uudistaneet Botaniaa hyvin tiiviisti ja omalla riskillä. Kiinteistössä tulee olemaan useiden miljoonien pakolliset korjauskustannukset, sillä rakennus on vuodelta 1985 ja mm. talotekniikka on tiensä päässä. Botanialle rakennetaan omakustanteisesti myös esimerkiksi parkkipaikka, sillä haluamme poistaa turvallisuusriskin nykyisestä sisäänkäynnistä. Tämän kustannusarvio on lähes 200,000 €.

 

Olemme saaneet rakennettua Botanialle loistavan tiimin, joka työllistää täysipäiväisesti nyt 16 henkilöä.

 

Botanian omistaja Kari Kola kertoo olevansa valmis tekemään vaikeitakin päätöksiä, että Botania saataisiin säilymään. Lippumuutos on ollut yksi näistä vaikeista, mutta välttämättömistä päätöksistä. ”Olen pyrkinyt ja tulen pyrkimään kaikin keinoin siihen, että paikka säilyy tulevaisuudessakin. Toivon että paikan arvo nähdään ja muutoksiin suhtaudutaan myönteisesti.”

 

Lippumuutoksen tarkoitus on positiivinen. Tavoitteena on vakiinnuttaa kävijät käymään paikassa useammin kuin kerran vuodessa. Kertakävijöille vertailukohteina voivat olla mm. päivän laskettelu- tai huvipuistolippu, festivaalien päivälippu tai junamatka Joensuusta Helsinkiin. Hinta on linjassa muiden valtakunnallisten nähtävyyksien ja tapahtumapaikkojen kanssa, joten uskomme vahvasti, että matkailijat edelleen tahtovat vierailla Botanialla. Toivottavasti myös alueella asuvat ihmiset tulevat nyt käymään useammin, koska erillistä lippua ei jokaisella kerralla tarvitse ostaa, vaan Botania-kortti on aina vuoden voimassa ostopäivästään.

 

Hinnoittelulla pyritään selkeyttämään kokonaisuutta ja huomioimaan erityisesti lapsiperheet ja lapset. Päiväkoti- ja koululaisryhmille on omat vuoden voimassa olevat Botania-korttinsa, samoin bussiryhmille on rakennettu omat pakettinsa. Lippuvalikoimaan on tulossa myös ns. Premium – kortti jolla Botanialle voi tuoda aina ystävänsä ilman lippua. Tämä lipputyyppi sisältää myös aina ilmaiset kahvit. Botania-kortilla saa kertakävijänä tutkia yli 2500 kasvilajiketta, ihastella trooppisia perhosia ja tutustua pohjoismaiden suurimpaan aistipuutarhaan. Heti kesän alussa Botanialle rakentuu 7 kansainvälisen taiteilijan hiekkaveistoksia. Botanialla järjestetään puutarhamessut ja sirkusfestivaalit, ja ensi talvena Botanian ulkopuutarha muuttuu jälleen Talvipuutarhaksi. Kaikki nämä sisältyvät Botania-korttiin.

 

Botania-kortin hinta on toukokuun loppuun asti 30 €. Kortilla pääsee vuoden jokaisena päivänä maailman pohjoisimpaan kasvitieteelliseen puutarhaan, jossa on perhosia.

 


Tilaa Botanian uutiskirje