0

Ostoskorisi on tyhjä

07.08.2019

Botanian viikon 32 kasvi on gardenia eli keikarinkukka (Gardenia jasminoides). Se kasvaa Botanian Subtropiikissa ruukussa. Hiljalleen etenevä kukinta on jatkunut keskikesästä lähtien on kypsynyt puussamme syksystä lähtien. Kotipuutarhureiden on hyvä muistaa, että ruukutuksessa käytetään hapanta rodomultaa.

Vaikka gardenian kukat ovat kauniit ja erittäin hyväntuoksuiset, pidetään sitä miesten kukkana. Etenkin Ranskassa on perinteisesti ollut tapana, että juhlivat miehet laittavat tämän kukan napinläpeensä. Viktoriaanisessa Englannissa salaisena pysyttelevä ihailija saattoi lähettää sen ihastuksen kohteelle.

Gardenian nimi ei viittaa puutarhaan yleisesti, vaan se on nimetty skotlantilaisen luonnontieteilijä Alexander Gardenin mukaan. Se oli mm. Sigmund Freudin lempikukka. Ensimmäinen tummaihoinen Oscar-palkittu näyttelijä Hattie McDaniel – Tuulen viemää – sonnustautui gardeniaan vastaanottaessaan palkinnon.

Japanissa ja Kiinassa hyödynnetään myös gardenian hedelmiä. Zhisiksi kutsuttua hedelmää käytetään värjäykseen, mutta myös ravinnoksi. Koreassa sitä on lisätty mongopapuhilloon. Kiinalaisessa luonnonlääkinnässä sen on huomattu rauhoittavan ja viilentävän.

Vaikka gardenia ei meillä ole tunnetuimpia huonekasveja, kuuluu sukuun jopa 250 eri lajia. Ne kasvavat luonnonvaraisina Afrikassa, Aasiassa ja Australiassa trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla. Tyynenmeren Tiki-baareissa gardenia on ollut suosittu kukka koristeena mutta myös drinkeissä.


Tilaa Botanian uutiskirje