• Ajankohtaista
  • Galangajuuri – ihmejuuri saa veren kiertämään

Galangajuuri – ihmejuuri saa veren kiertämään

Asiakaspalvelu Botania
Galangajuuri – ihmejuuri saa veren kiertämään

Botanian viikon 15 kasvi on galangajuuri (Alpinia sp). Kasvisuvun lajeja kasvaa luonnonvaraisena trooppisessa Etelä-Aasiassa, Intiasta Malesiaan ja Indonesiaan. Meillä pikkugalangajuuren (Alpinia officinarum) löydät ruukkukasvina Tropiikki-huoneesta. Isogalangajuuri aloittaa kukintaansa Perhoshuoneessa. Pöllökäsperhosten toukat kelpuuttavat sen lehtiä ravinnokseen, vaikka viihtyvätkin paremmin banaaninsukuisen manillan lehdillä.

Galangajuuret ovat inkiväärin lähisukulaisia ja molempien juurakoita hyödynnetään ruokien maustamisessa. Ne ovatkin suosittuja niin thai- kuin vietnamilaisessa keittiössä. Inkivääristä galangan erottaa maku, jota on kuvattu sitrusmaiseksi, kuivattuna myskimäiseksi. Thaimaalaisilla on galangalle monta nimeä: Kah, siamin inkivääri, laosin juuri.

Galangaa on käytetty myös luontaislääkinnässä monin tavoin. Sen on uskottu parantavan mieskuntoa, mutta verenkiertoa myös jaloissa ja käsissä. Vatsalle hyvää tekevä, flunssaa ja jopa merisairautta torjuva se uskomusten mukaan on.

Galanga on tunnettu Euroopassa keskiajalta lähtien ja aikoinaan sitä tuotiin Aasiasta runsaasti Marco Polon jalanjälkiä. Saksalainen abbedissa Hildegard Bingeniläinen oli mystikko ja kirjailija, joka kutsui galangaa ihmejuureksi. Lääke- ja ruokakäyttö on Euroopassa vähentynyt, mutta puolalainen Zoladkowa Gorzka-vodka on sentään galangalla maustettu.

Kuva: Ilona Burtsoff