PESUSIENIÄ KASVIHUONEESTA

4.8.2014 15:21

Kurkkukasvien (Cucurbitaceae) heimon tutuimpia lajeja ovat ruokakasveina käytetyt kurkut, melonit ja kurpitsat. Samaan heimoon kuuluu myös vähemmän tunnettu laji, jota viljellään pesusienten tuottamista varten. Pesusienikurkku eli luffa (Luffa aegyptiaca) on monien heimonsa edustajien tapaan yksivuotinen köynnöskasvi, jolla on suuret lehdet ja koristeelliset keltaiset kukat. 

Viljely

Pesusienikurkun viljely alkoi jo tuhansia vuosia sitten luultavasti Aasiassa, ja nykyään sitä kasvaa kaikkialla tropiikin ja subtropiikin maissa, sekä viljeltynä että luontoon levinneenä. Kasvin kurkkua muistuttavista hedelmistä saadaan pesusieniä, kun hedelmän annetaan kasvaa ja kypsyä. Kiina, Korea, Japani ja Väli-Amerikka tuottavat valtaosan maailman luffasta.

Monikäyttöinen luffa

Valmista luffakuitua voi käyttää moneen tarkoitukseen. Valtaosa luffasta myydään pesusieniksi, joita Suomessakin voi ostaa ekokaupoista ja tavaratalojen saunatarvikeosastoilta. Luffa on karheaa ja hieroo ihoa virkistäen verenkiertoa, liotettuna luffa hieman pehmenee. Luonnonmukaisena tuotteena luffa on ympäristöystävällistä, se hajoaa täysin pois heitettynä.

Kuitua voidaan käyttää myös esimerkiksi kenkien pohjallisissa, ovimatoissa, ja moottorien suodattimina. Lisäksi se on oivaa materiaalia kypärissä ja panssariajoneuvoissa iskuja ja ääntä vaimentavien ominaisuuksiensa vuoksi. Juomaveden ja palmuviinin suodattamiseenkin luffaa on käytetty. 
Pieninä pesusienikurkun hedelmät ovat syötäviä, varsinkin Kiinassa ja Vietnamissa ne ovat suosittuja keittojen ja paistosten ainesosina. Mehua ja siemeniä on käytetty ummetuksen hoitoon.

Kasvata oma pesusienesi

Eksoottista pesusienikurkkua voi koettaa kasvattaa myös itse. Kasvuvaatimukset ovat pitkälti samanlaiset kuin tavallisella kasvihuonekurkulla, eli parhaiten satoa saadaan kasvihuoneesta tai lasitetulta parvekkeelta. Kun lämpöä, vettä ja ravinteita on riittävästi, kasvu on nopeaa ja kasvi kiipeää kärhillään vinhasti tukea ylöspäin. Suuret keltaiset emi- ja hedekukat avautuvat, ja kun pölytys onnistuu pienet pesusienet alkavat kehittyä. Joillakin lajikkeilla päivänpituus vaikuttaa kukintaan, joten voi olla että kukkia alkaa näkyä vasta loppukesästä. Kurkkujen annetaan kasvaa ja kypsyä kunnes kuori alkaa vaihtaa väriä vihreästä kellertävään. Poimintakypsän pesusienikurkun kuori on kuiva ja mureneva ja se tuntuu kevyeltä. Enää kunnon liotus, kuoren ja siementen poisto, ja vaalea sisuskuitu on valmista käytettäväksi. Siemenet kannattaa toki tallettaa seuraavan kevään kylvöä varten. Itse kasvatettu pesusieni on vaivansa arvoinen!Sari Meriläinen
 Klikkaa Botania-info


Kokoelmat, kahvila ja matkamuistomyymälä avoinna yleisölle ympäri vuoden.

Muutostöiden vuoksi loppu- ja alkuvuosi meillä auki seuraavasti:

29-30.12.2017 avoinna klo: 11.00-16.00
Suljettu: 31.12-3.1.2018

Avoinna 4.1.2017 klo: 14.00-20.00
Suljettu 5.1.2018 huoltopäivän vuoksi
Avoinna 6.-7.1.2018 klo: 10.00-18.00

Vuodenvaihteen jälkeen talvikaudella (1.1.-31.3.)
ma-ke SULJETTU (muutostöiden vuoksi)
to-pe 14-20
la-su 10-18

Tilausryhmät sopimuksen mukaan.

Kesäaikana (1.4.-31.8.)
Tiedot tulossa.

We are closed fri 1.12.2017

Мызакрыты в следующие дни:
Пт 1.12.2017 (Oбслуживание)


Heinäpurontie 70, 80110 Joensuu
050 5629 482, toimisto(at)botania.fi

>> aukioloajat, pääsymaksut, sijainti
     
http://vk.com/botania

Ota yhteyttä

Roskapostin välttämiseksi testataan, että viestin lähettäjänä on ihminen.
Kirjoita yhteenlaskun summa: 5+2=