Neidonhiuspuu, Gingko biloba on elävä fossiili

Neidonhiuspuun kaksiliuskainen lehti on Tokion prefektuurin tunnus (Kuva Yrjä Vähäkallio).

Neidonhiuspuu, Gingko biloba, on elävä fossiili. Vanhimmat fossiilit, jotka ovat tunnistettavissa samaan sukuun kuuluviksi, ovat peräisin permikaudelta, 270 miljoonan vuoden takaa. Nykyisin neidonhiuspuu on sukunsa, neidonhiuspuukasvien, ainoa edustaja. Luonnonvaraisena se on erittäin uhanalainen, jäljellä olevien luonnonkantojen rajoittuessa todennäköisesti Zhejiangin maakunnan Xitianmu-vuorelle Itä-Kiinassa. Ennen eristyneiden luonnonkantojen löytymistä neidonhiuspuu tunnettiin vain viljeltynä puutarhoista.

Koristekasvina neidonhiuspuuta kasvatetaan yleisesti lauhkeilla ja subtrooppisilla ilmastoalueilla. Sen suosioon kadunvarsi- ja puistopuuna vaikuttaa erinomainen kestävyys niin ilmansaasteita, suolaisuutta kuin tauteja ja tuholaisiakin vastaan. Suomessa neidonhiuspuu on menestynyt avomaalla ainakin Helsingissä Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa.  Itä-Aasiassa se on ollut suuressa arvossasatojen vuosien ajan ja varsinkin budhalaisten temppeleiden puutarhoissa onusein erittäin vanhoja yksilöitä. Vanhimpien puiden arvioidaan olevan jopa 1500 vuoden ikäisiä.

Neidonhiuspuun lääkinnällisellä käytöllä on pitkät perinteet Kiinassa. Siellä sen lehtiä ja siemeniä arvioidaan käytetyn rohdoksena jo 2800 eKr. Länsimaissa senlääkinnällisiä ominaisuuksia alettiin tutkia 1950-luvulla. Näiden tutkimusten myötä sillä on todettu olevan monia terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Gingko lisää veren virtausta raajoissa ja aivoissa ehkäisten tukosten syntymistä. Se parantaa hermosolujen elinkykyä sekä keskittymis- ja oppimiskykyä. Lupaavia tuloksia on saatu myös neidonhiuspuun käytöstä Alzheimerin taudin hidastajana.

Neidonhiuspuun siemeniä käytetään Aasiassa myös ravintona. Kiinassa niitä nautitaan paahdettuina,paistettuina tai höyrytettyinä varsinkin pääskysenpesäkeiton keralla. Japanissa niistä  valmistetaan Chawanmushi-nimistäkastiketta. Siemeniä pidetään hyvinä niasiinin, proteiinin ja tärkkelyksen lähteenä.

Botanialla on eräs Neidonhiuspuu, jolla on erikoiset suunnitelmat tulevalle kesälle. Tämä Neidonhiuspuu aikoo perustaa blogin, ja käydä sitä varten haastattelemassa joensuulaisia eri ammattiryhmien edustajia pitkin kaupunkia. Hän matkustaa pyöränkorissa, ja kyselee haastateltaviltaan heidän työstään ja elämästään, ja ottaa aina yhteiskuvan haastateltavan kanssa.

Ohessa linkki blogiin: http://neidonhiuspuu.wordpress.com/

Klikkaa Botania-info


Kokoelmat, kahvila ja matkamuistomyymälä avoinna yleisölle ympäri vuoden.

Muutostöiden vuoksi loppu- ja alkuvuosi meillä auki seuraavasti:

29-30.12.2017 avoinna klo: 11.00-16.00
Suljettu: 31.12-3.1.2018

Avoinna 4.1.2017 klo: 14.00-20.00
Suljettu 5.1.2018 huoltopäivän vuoksi
Avoinna 6.-7.1.2018 klo: 10.00-18.00

Vuodenvaihteen jälkeen talvikaudella (1.1.-31.3.)
ma-ke SULJETTU (muutostöiden vuoksi)
to-pe 14-20
la-su 10-18

Tilausryhmät sopimuksen mukaan.

Kesäaikana (1.4.-31.8.)
Tiedot tulossa.

We are closed fri 1.12.2017

Мызакрыты в следующие дни:
Пт 1.12.2017 (Oбслуживание)


Heinäpurontie 70, 80110 Joensuu
050 5629 482, toimisto(at)botania.fi

>> aukioloajat, pääsymaksut, sijainti
     
http://vk.com/botania

Ota yhteyttä

Roskapostin välttämiseksi testataan, että viestin lähettäjänä on ihminen.
Kirjoita yhteenlaskun summa: 10+5=