LISKOVEHKA JA PÖKKÖVEHKA

3.3.2014 10:12

Kuvassa mukulapökkövehka


Kuvassa liskovehka

Maaliskuussa Botanian tropiikissa kukkivat melkoisen erikoiset kasvit. Kukkia ei voi sanoa kauniiksi ja haju on suorastaan tyrmäävän paha. Erikoisuutta lisää kukinnon työntyminen esiin mukulasta, joka ei kukkimisvaiheessa tarvitse edes multaa ympärilleen. Kyseessä on kaksi Botaniassa kasvavaa vehkakasveihin (Araceae) kuuluvaa lajia, liskovehka (Sauromatum venosum) ja mukulapökkövehka (Amorphophallum rivieri).

Liskovehkan vuosi

Liskovehkat ovat kotoisin trooppisesta Afrikasta ja Kaakkois-Aasiasta. Ne kasvavat maanalaisesta mukulasta, josta keväällä talvilevon jälkeen kasvaa yksi vehkakasveille tyypillinen puikelokukinto ennen lehtien kasvua. Kukintovarsi on lyhyt ja kirjava, ja puikelo voi olla puolen metrin mittainen. Emikukat sijaitsevat kukinnon alaosassa, hedekukat ylempänä puikelossa ja aivan ylimpänä on hajuelin, joka kukan kokonaan auettua päästää ilmoille mädän raadon hajua. Vastenmielisellä lemulla on tarkoituksensa: se houkuttelee paikalle pölyttäviä kärpäsiä.

Kukinto ei onneksi ole pitkäikäinen vaan lakastuu parissa päivässä. Jos kärpästen työ onnistuu, saattaa kasviin ilmaantua punaisia marjoja. Kukinnon lakastuttua mukula kehittää juuret ja pitkävartinen lehti alkaa kasvaa. Kesän ajan lehti kerää ravintoa mukulaan, ja yleensä loppukesästä, joskus jo heinäkuun puolella lehti alkaa kellastua ja lakastuu. Silloin mukula viedään ruukussaan lepäämään ja kastelu lopetetaan kokonaan. Helmikuussa ruukut nostetaan lämpimään ja mukulat puhdistetaan vanhasta mullasta. Kukinnan jälkeen ne istutetaan uudelleen ruukkuun ja kastelu alkaa. Kun lehti on kasvanut, multaa saakin kastella reilusti ja lannoittaa kerran viikossa.

Komea pökkövehka

Mukulapökkövehka on kotoisin Kaakkois-Aasiasta ja sen kasvutapa on suurin piirtein samanlainen kuin lähisukulaisellaan liskovehkalla. Itse kukinto ja sitä seuraava lehti ovat vain huomattavasti suuremmat. Mukulapökkövehkan kukinto on pitkävartinen, ja vuosi sitten Botanian pökkövehka kukki ensimmäisen kerran, noin viiden vuoden iässä.  Varsineen kukinto saavutti 117 sentin mitan, ja kasvu oli uskomattoman nopeaa, jopa kolme senttiä päivässä. Avautunut suuri kukinto oli väriltään tumman punainen ja tuoksahteli sekin raadolle, tosin miedommin kuin sitä paljon pienemmät liskovehkat. Kukinnan jälkeen pökkövehkan mukula lepää jonkin aikaa ja alkukesällä suuri lehti alkaa kasvaa. Täyteen kokoonsa kasvanut lehti muistuttaa enemmän pientä puuta kuin lehteä. Kirjava pystysuora ruoti on paksu ja se kannattelee lähes metrin läpimittaista liuskaista lehtilapaa. 

Aasialaista ruokaa ja laihdutusvalmistetta

Mukulapökkövehkan mukula on hyvin tärkkelyspitoinen, ja Japanissa siitä valmistetaan hyytelömäistä konnyaku-nimistä ruoka-ainetta. Konnyaku on lähes kaloritonta, mutta sisältää runsaasti kuituja. Mukulasta tehdään myös laihdutusvalmistetta nimillä glucomannan ja konjac.

Maaliskuun aikana nämä haisevat erikoisuudet kukkivat Botaniassa. Kukkimisen alkamisesta tiedotetaan Botanian nettisivulla, ajankohtaista osiossa  www.botania.fi ja Facebook-sivulla (https://www.facebook.com/botaniajoensuu).

Päivitys 12.3: Mukulapökkövehka on saavuttanut 102 cm pituuden ja liskovehkan kukka auennee lähipäivinä. Myymälässä on myynnissä liskovehkan mukuloita.

Sari Meriläinen

Klikkaa Botania-info


Kokoelmat, kahvila ja matkamuistomyymälä avoinna yleisölle ympäri vuoden.

Muutostöiden vuoksi loppu- ja alkuvuosi meillä auki seuraavasti:

29-30.12.2017 avoinna klo: 11.00-16.00
Suljettu: 31.12-3.1.2018

Avoinna 4.1.2017 klo: 14.00-20.00
Suljettu 5.1.2018 huoltopäivän vuoksi
Avoinna 6.-7.1.2018 klo: 10.00-18.00

Vuodenvaihteen jälkeen talvikaudella (1.1.-31.3.)
ma-ke SULJETTU (muutostöiden vuoksi)
to-pe 14-20
la-su 10-18

Tilausryhmät sopimuksen mukaan.

Kesäaikana (1.4.-31.8.)
Tiedot tulossa.

We are closed fri 1.12.2017

Мызакрыты в следующие дни:
Пт 1.12.2017 (Oбслуживание)


Heinäpurontie 70, 80110 Joensuu
050 5629 482, toimisto(at)botania.fi

>> aukioloajat, pääsymaksut, sijainti
     
http://vk.com/botania

Ota yhteyttä

Roskapostin välttämiseksi testataan, että viestin lähettäjänä on ihminen.
Kirjoita yhteenlaskun summa: 9+4=