Kaakao, jumalten ruoka

5.2.2014 14:11

Klikkaa otsikkoa lukeaksesi tekstin

Kaakao, Theobroma cacao, on kaakaokasvien heimoon kuuluva pienehkö puu, joka on kotoisin Keski- ja Etelä-Amerikan trooppisilta seuduilta. Lehdet ovat jopa 40 cm pitkät, ohuet ja soikeat. Kaakaopuun erityispiirre on, että sen pienet vaaleankeltaiset kukat avautuvat suoraan puun rungolle. Kaakaopuusta on olemassa kolme pääviljelytyyppiä, ”criollo”, ”forastero” ja ”trinitario”.

Carl von Linné antoi kaakaokasvien suvulle nimeksi ”Theobroma”, mikä on kreikkaa ja tarkoittaa jumalten ruokaa. Tämä kuvaa sitä arvostusta, joka kaakaolla oli jo Mesoamerikan intiaanikulttuurien keskuudessa.

Pitkä prosessi puusta kuppiin

Kaakaopuun hedelmät ovat kypsinä noin 30 cm pitkiä ja niiden sisällä 20-50 siementä, joita ympäröi makea hyytelömäinen malto. Hedelmien kypsyminen kestää noin puoli vuotta. Kaakaopavuiksi kutsutut siemenet kaavitaan irti ja jätetään fermentoitumaan banaaninlehtien alle ennen auringossa kuivaamista. Tämän jälkeen kofeiinia ja teobromiinia sisältävät siemenet ovat valmiit jatkojalostusta varten. 
  
Juomaa sulkakäärmejumalan kunniaksi

Kaakao on ollut kauppatuote Mesoamerikassa jo 1000 luvulla eKr. ja sitä on viljelty ainakin 2000 vuotta. Kaakaopavuilla maksettiin veroja intiaanihallitsijoille. 
Atsteekkien valtakunnassa paahdetuista ja jauhetuista kaakaon siemenistä valmistettiin kitkerän makuista juhlajuomaa johon lisättiin vaniljaa, chilipaprikaa ja kurpitsan siemeniä. Sitä tarjoiltiin sulkakäärmejumala Quetzalcoatlin kunniaksi. Atsteekkihallitsija Montezuman kerrotaan juoneen suunnattomia määriä tätä ”chocolatl” –nimistä juomaa.

Suklaajuoman valmistus alkoi Euroopassa 1600 alussa, kun siihen keksittiin lisätä Länsi-Intian saarilta tuotua sokeria. Kalliin hintansa vuoksi juoma oli aluksi vain rikkaiden herkkua.

Suklaamakeisia kaakaosta alettiin valmistaa vasta 1800-luvun puolivälissä. Hollantilainen Casparus Van Houten keksi, miten kaakaon rasvapitoisuutta vähentämällä saatiin aikaan kaakaonpala, josta tehtiin jauhetta. Reseptit kehittyivät nopeasti ja pian suklaa oli mitä lennokkaimpien mainoslauseiden siivittämänä kaikkien huulilla.

Virkistävä lemmenrohto

Mainoslauseiden ylistämät suklaan terveysvaikutukset eivät olleet täysin tuulesta temmattuja. Kaakaon on todettu mm. edistävän ruoansulatusta, estävän allergioita ja stimuloivan keskushermostoa, hengitystä ja sydäntä. Se sisältää antioksidantteja, jotka suojaavat sydäntaudeilta ja syövältä. Kaakao nostaa serotoniini- ja endorfiinitasoja ja lievittää masennusta. Myös kaakaon käyttö lemmenrohtona on laajalti tunnettua.

Nykyisin tärkeimpiä raakakaakaon tuottajia ovat useat Länsi-Afrikan valtiot, tärkeimpänä Norsunluurannikko. Kaakaontuotantoon liittyy valitettavasti ihmisoikeusloukkauksia, sillä viljelmillä käytetään laajalti orjuudessa elävää lapsityövoimaa. Reilun kaupan viljelmillä lapsityövoiman käyttö on kiellettyä.

Yrjö Vähäkallio


Klikkaa Botania-info


Kokoelmat, kahvila ja matkamuistomyymälä avoinna yleisölle ympäri vuoden.

Muutostöiden vuoksi loppu- ja alkuvuosi meillä auki seuraavasti:

29-30.12.2017 avoinna klo: 11.00-16.00
Suljettu: 31.12-3.1.2018

Avoinna 4.1.2017 klo: 14.00-20.00
Suljettu 5.1.2018 huoltopäivän vuoksi
Avoinna 6.-7.1.2018 klo: 10.00-18.00

Vuodenvaihteen jälkeen talvikaudella (1.1.-31.3.)
ma-ke SULJETTU (muutostöiden vuoksi)
to-pe 14-20
la-su 10-18

Tilausryhmät sopimuksen mukaan.

Kesäaikana (1.4.-31.8.)
Tiedot tulossa.

We are closed fri 1.12.2017

Мызакрыты в следующие дни:
Пт 1.12.2017 (Oбслуживание)


Heinäpurontie 70, 80110 Joensuu
050 5629 482, toimisto(at)botania.fi

>> aukioloajat, pääsymaksut, sijainti
     
http://vk.com/botania

Ota yhteyttä

Roskapostin välttämiseksi testataan, että viestin lähettäjänä on ihminen.
Kirjoita yhteenlaskun summa: 1+3=