Lääkeaaloe, kuolemattomuuden kasvi

2.1.2014 13:59

Lääkeaaloe, kuolemattomuuden kasvi

Tarinan mukaan Aleksanteri Suuri valloitti Intian valtameressä sijaitsevan Sokotran saaren sen aaloeviljelmien vuoksi. Aaloen lääkinnälliset ominaisuudet olivat niin suuret, että kasvin avulla haavoittuneet sotilaat paranivat tuota pikaa. Kerrotaan, että sotilaat jopa kuljettivat multaan istutettuja aaloeita mukanaan taisteluissa saadakseen rohtoa vammoihinsa. Tämän lääkekasvin käyttö periytyy muinaisilta egyptiläisiltä, ja Egyptin kuningatar Kleopatra käytti aaloeta kauneutensa hoitoon. Raamatussa mainitaan aaloeta käytetyn hajusteissa. Antiikin Kreikan ja Rooman lääkärit hyödynsivät aaloeta lääkkeenä ja arabien mukana aaloe kulkeutui Persiaan ja Intiaan. Kuolemattomuuden kasviksi aaloeta kutsutaan venäläisessä kansanlääkintäperinteessä. 


Aaloen (Aloë) suku on laaja, siihen kuuluu noin 365 lajia, joista suurin osa kasvaa eteläisessä Afrikassa, Madagaskarilla, Arabiassa ja Kanarian saarilla. Ne ovat paksulehtisiä mehikasveja, osa matalia, osa jopa kuusi metriä korkeita rungollisia kasveja. Kaikki kasvattavat tuuhean lehtiruusukkeen, ja lehdet ovat paksut, mehevät, usein piikkiset reunoistaan. Botaniassa kasvaa viisi aaloelajia, joista tärkeimmät ovat lääkeaaloe (Aloë vera) ja puumainen rohtoaaloe (Aloë arborescens), joilla molemmilla on tutkittua lääkinnällistä käyttöä.


Lääkeaaloe onkin kiintoisa kasvi. Nykyään sitä viljellään laajalti ja aloe vera -tuotteiden myynti on suuren luokan bisnes. Korjuuvalmista aaloe on noin neljävuotiaana, jolloin sen lehtien sisältämä hyytelö kerätään talteen. Aaloeta saa mm. kapseleina, jauheena, voiteena ja mehuna ja sitä lisätään moniin ihon- ja kauneudenhoitotuotteisiin. Kasvi on ollut useiden maiden lääkeluettelossa ulostuslääkkeenä, sillä sen kuoren aloiinin vaikutus on voimakkaasti ulostava. Aineen myrkyllisyyden vuoksi siitä ollaan tosin luopumassa. Lääkeaaloe sisältää noin kahtasataa elimistöön vaikuttavaa ainetta, kuten vitamiineja, mineraaleja, kivennäisaineita, bioflavonoideja ja aminohappoja sekä muita hoitavia ainesosia, joista osalla on mm. antiseptisia vaikutuksia ja särkyä ja tulehdusta lievittäviä vaikutuksia. Se parantaa vitamiinien ja muiden ravintoaineiden imeytymistä elimistöön.


Lehtien sisältämä geeli sopii sellaisenaan pienten ihovaurioiden hoitoon, sisäisesti nautittuna aloe vera -juoma ylläpitää suoliston tasapainoa. Lupaavia tuloksia on saatu ultravioletti-, gamma- ja röntgensäteilyn aiheuttamien säteilyvammojen hoidossa.


Lääkeaaloen kotikasvatus on helppoa ja myös suositeltavaa; irtileikatun lehden sisältämästä nesteestä saa helpotusta auringon polttamalle iholle tai kutiseviin hyttysen puremiin. Lisäksi aaloe poikkeaa useimmista huonekasveista siinä, että sen lehdet tuottavat happea ja poistavat hiilidioksidia myös öisin, jonka takia niitä kannattaa sijoittaa makuuhuoneeseen parantamaan huoneilmaa. Aaloet viihtyvät tavallisissa asuinhuone-oloissa, ne kestävät kuivaa ilmaa ja niitä ei hidaskasvuisuutensa vuoksi tarvitse ruukuttaa joka vuosi. Mullan tulee olla hyvin vettä läpäisevää ja kastelujen välillä mullan tulee kuivahtaa täysin. Aaloet pitävät runsaasta auringonvalosta ja siksi viihtyvät kesät ulkona. Niitä voi lisätä sivuversoista ja siemenistä.


Tammikuussa Botanian kuivakkokasvien osaston aaloeita kannattaa tulla katsomaan. Tähän aikaan vuodesta nämä tuhansia vuosia ihmiskuntaa lääkinneet kasvit alkavat availla kauniita kukkasoihtujaan.

 


 Sari Meriläinen

Klikkaa Botania-info


Kokoelmat, kahvila ja matkamuistomyymälä avoinna yleisölle ympäri vuoden.

Muutostöiden vuoksi loppu- ja alkuvuosi meillä auki seuraavasti:

29-30.12.2017 avoinna klo: 11.00-16.00
Suljettu: 31.12-3.1.2018

Avoinna 4.1.2017 klo: 14.00-20.00
Suljettu 5.1.2018 huoltopäivän vuoksi
Avoinna 6.-7.1.2018 klo: 10.00-18.00

Vuodenvaihteen jälkeen talvikaudella (1.1.-31.3.)
ma-ke SULJETTU (muutostöiden vuoksi)
to-pe 14-20
la-su 10-18

Tilausryhmät sopimuksen mukaan.

Kesäaikana (1.4.-31.8.)
Tiedot tulossa.

We are closed fri 1.12.2017

Мызакрыты в следующие дни:
Пт 1.12.2017 (Oбслуживание)


Heinäpurontie 70, 80110 Joensuu
050 5629 482, toimisto(at)botania.fi

>> aukioloajat, pääsymaksut, sijainti
     
http://vk.com/botania

Ota yhteyttä

Roskapostin välttämiseksi testataan, että viestin lähettäjänä on ihminen.
Kirjoita yhteenlaskun summa: 5+5=