Inkivääri

3.12.2013 10:49

Mikä voisi sopia alatipimeneviin joulukuun iltoihin paremmin, kuin kupillinen lämmittävää,voimistavaa ja virkistävää inkivääriteetä.

Kuva Erkki Makkonen

Inkivääri, lämmittävä mauste ja apu matkapahoinvointiin

 

Mikä voisi sopia alati pimeneviin marraskuisiin iltoihin paremmin, kuin kupillinen lämmittävää, voimistavaa ja virkistävää inkivääriteetä.

 

Inkivääri, Zingiber officinale, on puolitoistametriseksi kasvava, inkiväärikasvien heimoon kuuluva monivuotinen ruoho, joka on kotoisin Kaakkois-aasiasta. Sen lähisukulaisia ovat mm. kardemumma ja maustekurkuma, jotka niin ikään ovat tärkeitä aasialaisen keittiön mausteita. Inkivääri on saanut nimensä sanskriitin kielen sanasta sringavera, joka tarkoittaa sarvenmuotoista, viitaten kasvin juurakkoon. Tieteellisen nimen officinale taas kertoo kasvin lääkinnällisestä käytöstä.

 

Antiikin ylellisyystuote

 

Inkiväärin hyödynnettävä osa on maavarsi, joka on sisältä kuituinen ja väriltään kellertävä. Se oli ensimmäisiä Eurooppaan tuotuja itämaisia mausteita. Jo antiikin ajalla inkivääriä arvostettiin sekä mausteena, että lääkkeenä. Sokeria ei tuolloin tunnettu ja hunajasiirapissa säilötyt inkiväärin juurakot olivat arvokas ylellisyystuote. Se oli myös ensimmäinen maustekasvi, jonka viljely levisi vanhasta maailmasta Amerikkaan. Siellä erityisesti Jamaika muodostui tärkeäksi viljelyalueeksi ja edelleen jamaikalaista inkivääriä pidetään kaikkein laadukkaimpana.

 

Inkiväärin käyttö on aina ollut hyvin monipuolista. Siitä on valmistettu hilloa, juomia kuten inkivääriolutta sekä monenlaisia leivonnaisia. Tuoreena käytettynä se kuuluu aasialaisen keittiön perusmausteisiin. Inkivääriä käytetään myös kosmetiikkateollisuudessa, lähinnä miesten hajusteissa sekä itämaisissa hajusteissa ja saippuoissa. Kuivatun ja tuoreen inkiväärin aromit eroavat selvästi toisistaan, joten ne eivät mausteina korvaa toisiaan.

 

Apu merisairauteen

 

Myös inkiväärin lääkekäyttö on ollut kautta aikojen monipuolista. Antiikin Kreikassa ja Roomassa sitä käytettiin ruoansulatusvaivoihin. Kiinassa inkivääriä on suositeltu mm. vilustumiseen, vatsakipuihin, pahoinvointiin, hammaskipuun, reumatismiin, malariaan ja lepraan. Joidenkin lähteiden mukaan sillä saattaa olla myös masennusta ja stressiä estävä vaikutus. Laajasti tunnustettu on varsinkin inkiväärin matkapahoinvointia vähentävä vaikutus, jonka havaitsivat ensimmäisinä kiinalaiset merimiehet.

 

Satoa kotikonstein

 

Inkiväärin kasvatusta voi mainiosti kokeilla myös kotioloissa ja siitä on mahdollista saada myös satoa. Kaupasta ostettu mahdollisimman tuore ja hyväkuntoinen juurakko istutetaan varhain keväällä tavalliseen ruukkukasvimultaan, johon on hyvä lisätä hieman turvetta. Ruukun tulee olla riittävän suuri, vähintään 20 cm halkaisijaltaan. Ruukku asetetaan lämpimään ja valoisaan paikkaan. Kasvun alettua inkivääri tarvitsee runsaasti vettä ja ravinteita. Ruukun voi kesäkuun puolivälin jälkeen siirtää parvekkeelle tai pihalle suojaiseen ja aurinkoiseen paikkaan. Kesällä annetaan lisälannoitusta 3-4 kertaa esimerkiksi sekoittamalla pintamultaan kompostoitua karjanlantaa. Sato korjataan syksyllä ennen pakkasten tuloa ja säilytetään jääkaapissa.

 

Yrjö Vähäkallio


 

Klikkaa Botania-info


Kokoelmat, kahvila ja matkamuistomyymälä avoinna yleisölle ympäri vuoden.

Muutostöiden vuoksi loppu- ja alkuvuosi meillä auki seuraavasti:

29-30.12.2017 avoinna klo: 11.00-16.00
Suljettu: 31.12-3.1.2018

Avoinna 4.1.2017 klo: 14.00-20.00
Suljettu 5.1.2018 huoltopäivän vuoksi
Avoinna 6.-7.1.2018 klo: 10.00-18.00

Vuodenvaihteen jälkeen talvikaudella (1.1.-31.3.)
ma-ke SULJETTU (muutostöiden vuoksi)
to-pe 14-20
la-su 10-18

Tilausryhmät sopimuksen mukaan.

Kesäaikana (1.4.-31.8.)
Tiedot tulossa.

We are closed fri 1.12.2017

Мызакрыты в следующие дни:
Пт 1.12.2017 (Oбслуживание)


Heinäpurontie 70, 80110 Joensuu
050 5629 482, toimisto(at)botania.fi

>> aukioloajat, pääsymaksut, sijainti
     
http://vk.com/botania

Ota yhteyttä

Roskapostin välttämiseksi testataan, että viestin lähettäjänä on ihminen.
Kirjoita yhteenlaskun summa: 9+4=