Subtropiikin kesäsadeosasto

Subtropiikin kesäsadeosastossa on kasvilajeja Aasian, Amerikan ja Australian itärannikoiden nahkealehtisistä kausimetsistä. Täältä löytyy monta lajia sitrushedelmiä, silkkiäispensaat, taateliluumu, manteli ja puuvilla. Neidonhiuspuu (Ginkgo biloba) on maailman vanhimpia puusukuja. Siitä on fossiililöytöjä jo liitukaudelta noin 120 miljoonan vuoden takaa. Puusuvun uskottiin hävinneen maapallolta jo kokonaan, kunnes länsimaiset tutkijat vuosisadan vaihteessa löysivät Pekingistä vielä muutamia Ginkgon taimia. Näistä on pistokasmonistuksella lisätty kasvia niin, että sitä on kaikissa kasvitieteellisissä puutarhoissa ja mm. Italiassa katupuunakin.


Kuva Markku A. Huttunen

Sitruuna (Citrus limon) on Kaakkois-Aasiasta kotoisin oleva ainavihreä, piikikäs 3 – 6 metriä korkeaksi kasvava puu. Sen viljely on levinnyt kaikkiin subtrooppisiin maihin. Kaupallisesti tärkeimmät viljelyalueet ovat Välimeren maat ja Kalifornia. Sitruuna on appelsiinin jälkeen tärkein sitrushedelmä. Hedelmien mehua käytetään yleisesti juomiin, makeisiin ja maustamiseen, ja kuorista saatavaa sitruunaöljyä hajuvesiin ja lääkkeisiin. Hedelmästä saadaan sitruunahapon lisäksi pektiiniä ja öljyä teollisuuden tarpeisiin. – Botanian sitruunat ovat saavuttaneet jopa yli puolen kilon painon!


Kuva Markku A. Huttunen

Palmukasvit (Arecaceae) ovat hyvin vanha, etupäässä trooppisten alueiden kasviheimo. Joitakin lajeja on levinnyt melko pohjoiseenkin, mutta koska palmuilla on vain yksi kasvava silmu varren kärjessä, ne ovat erittäin herkkiä kylmälle. Kasvupisteen paleltuessa koko kasvi kuolee. Kosteiden trooppisten alueiden asukkaille palmuilla on ollut, ja on yhä, suurempi merkitys kuin ehkä millään muulla kasviheimolla. Niistä saadaan monentyyppistä ravintoa, rakennustarpeita, kuituja, kotitalousesineitä, lääkkeitä jne.

Klikkaa Botania-info


Talvikaudella (1.9.-31.3.)
ma-ti 10-16, ke 10-18, to-pe 10-16
la-su 11-16 

Kesäaikana (1.4.-31.8.)
ma-ti 10-17, ke 10-18, to-pe 10-17
la-su 11-16

Botania on suljettu huoltopäivän vuoksi aina kuun viimeisenä perjantaina.

Heinäpurontie 70, 80110 Joensuu
050 5629 482, toimisto(at)botania.fi

>> aukioloajat, pääsymaksut, sijainti
     
http://vk.com/botania

Ota yhteyttä

Roskapostin välttämiseksi testataan, että viestin lähettäjänä on ihminen.
Kirjoita yhteenlaskun summa: 1+5=